Η παρέλαση

«Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ»
Αναγνωστάκη Λούλα
2008-2009
από τον τουρκικό θίασο «Semaver Kumpanya»

Υπόγειο. Πεσμαζόγλου 5
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Μετάφραση : Νουκέτ Ιζέτ
Σκηνοθεσία : Κεσκίν Σερκάν
Σκηνικά : Τζέμ Γιλμάζερ
Κοστούμια : Ασλί Ατάσεβεν
Φωτισμοί : Τζέμ Γιλμάζερ
Διανομή
Ναντίρ Σαρίμπατζακ, Ογκιούμ Ελίφ Ερντογάν
Πρώτη παράσταση : Τρίτη 26 Μαΐου 2009
έως Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν φιλοξενεί στο ιστορικό «Υπόγειο», για τρεις παραστάσεις, (26, 27 και 28 Μαΐου), τον τουρκικό θίασο «Semaver Kumpanya», ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο «Η Παρέλαση» ( στα τούρκικα «Resm-i Geçit)» της Λούλας Αναγνωστάκη, συνεχίζοντας τις πετυχημένες παραστάσεις που δόθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1965 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν ως μέρος της τριλογίας με τίτλο «Η Πόλη» ( » Η διανυκτέρευση»- «Η Πόλη» – » Η Παρέλαση»).
ΥΠΟΘΕΣΗ
«Η Παρέλαση» διηγείται μια ιστορία που δεν ανήκει σε καμία θρησκεία, σε καμία φυλή, σε κανένα τόπο και χρόνο.
Δυο αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, έγκλειστα σε ένα δωμάτιο, περιμένουν με ανυπομονησία την παρέλαση που θα περάσει κάτω από σπίτι τους. Μέσα από το παράθυρο του σπιτιού τους, την μοναδική τους έξοδο στον κόσμο, θα δουν τον εορτασμό να μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Οι δυο νέοι αποκλεισμένοι σε ένα σπίτι μαλώνουν, συμφιλιώνονται, εξομολογούνται μυστικά, παίζουν, αφηγούνται όνειρα και ιστορίες του παρελθόντος, παρατηρούν το «έξω» από απόσταση, χωρίς να μπορούν όμως ποτέ να βγουν έξω στο κόσμο. Μέχρι που ο έξω κόσμος θα έρθει να εισβάλει στον μικρόκοσμο τους. Η πολύχρωμη και πολύβουη παρέλαση θα διαπιστώσουν πως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η έξω ζωή που αγνοούν δεν είναι όπως την φαντάζονται. Το καθεστώς βίας που υπάρχει στην χώρα αρπάζει τα ανίδεα δύο αδέλφια από ένα μικρό παράθυρο και καθώς η ζωή ακολουθεί τους καθημερινούς της ρυθμούς, οι άνθρωποι σκοτώνουν τους ανθρώπους και η βία ανεμπόδιστά μεγαλώνει, μεγαλώνει, μεγαλώνει…
Όταν αντιληφθούν την πραγματικότητα είναι πια πολύ αργά.
Η Αναγνωστάκη, μέσα από την απλή ιστορία της σχέσης δυο αδελφών και της θέασης μιας παρέλασης, σκιαγραφεί τον κόσμο και την θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν, επίκαιρα όσο ποτέ.


  • i-parelasi-1
  • i-parelasi-2