Αθήνα – Μήλος π.Χ.

«ΑΘΗΝΑ-ΜΗΛΟΣ ΠΧ»
Φραγκούλης Αυγερινός
2008-2009
Φρυνίχου 14, Πλάκα
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Σκηνοθεσία : Καπελώνης Κωστής
Σκηνικά : Σωτηρίου Κατερίνα
Κοστούμια : Λοΐζου Ανθία
Διανομή
Θοδωρής Αντωνιάδης, Κώστας Βελέντζας, Δημήτρης Δεγαϊτης, Νίκος Μόσχοβος, Παναγιώτης Σούλης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Ορέστης Καρύδας, Σταύρος Σερέτης
Πρώτη παράσταση : Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008
έως Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009
 

Ορμώμενος από τη Θουκυδίδεια αναφορά στην άπρακτη προσπάθεια των Αθηναίων του 426 π.Χ. να καταλάβουν τη Μήλο, ο Αυγερινός Φραγκούλης δημιουργεί ένα έργο, πικρό-κωμικό σχόλιο στον παραλογισμό κάθε πολέμου.
426 π. Χ.: οι Αθηναίοι κατευθύνονται στην Μήλο υπό τον λαμπρό στρατηγό Νικία με σκοπό να την υποτάξουν. Οι Μήλιοι, μολονότι περιμένουν την εμφάνιση κατακτητών, δεν παύουν να ασχολούνται με τα δικά τους. Έτσι, όταν οι Αθηναίοι πραγματοποιούν την ηρωική απόβασή τους, η οποία είναι όπως όλες οι επιθετικές ενέργειες όλων των κατακτητών, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση αναπάντεχη εξ αιτίας της μηλιώτικης συμπεριφοράς, που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη όλων αυτών, που δοκιμάζονται ως θύματα κατακτητών.
Την κωμική ατμόσφαιρα της προ της εισβολής περιόδου διαδέχεται η κωμικοτραγική συνάντηση των εμπλεκομένων, που όμως καταλήγει στο τραγικό τέλος, όπως εξ άλλου καταλήγει κάθε πόλεμος.
Ένας εντεκαμελής θίασος, βουτώντας με χιούμορ, περιέργεια και διάθεση πειραματισμού στο ευρηματικό κείμενο, προσπαθεί να προσεγγίσει ένα ιστορικό γεγονός και φτάνει να καταλάβει ότι ο πόλεμος, αν και σταθερό παρακολούθημα της ανθρώπινης ιστορίας, δεν κατάφερε ποτέ να βρει λογικό έρεισμα.
Μια παράσταση χιουμοριστική και έξυπνη, κινούμενη ανάμεσα στον κόσμο του παραλόγου και των κόμικς, κλείνει το μάτι στο κοινό, κάνοντας το να αναρωτηθεί πόσο περιττή και μάταιη είναι τελικά η προσπάθεια βίαιης επιβολής του εκάστοτε κυρίαρχου πολιτισμού πάνω σε λαούς που έχουν επιλέξει να ζουν διαφορετικά.
Ο Αυγερινός Φραγκούλης είναι απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Δύο έργα του έχουν αποσπάσει βραβεία (2ο και 3ο) στο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων δοκίμων συγγραφέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το «ΑΘΗΝΑ – ΜΗΛΟΣ ΠΧ» είναι το πρώτο έργο του που παρουσιάζεται στο κοινό.

  • athina-milos-1
  • athina-milos-2