Εβδομάδα Κυπριακού έργου

«ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ»
2008-2009
Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5

Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Πρώτη παράσταση : Δευτέρα 18 Μαΐου 2009
έως Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

«ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ»

Την Δευτέρα 18 & την Τρίτη 19 Μαΐου, ώρα 9.00 μ.μ. παρουσιάζεται η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, «ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ», του Αντώνη Γεωργίου, σε σκηνοθεσία Μόνικας Βασιλείου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μόνικα Βασιλείου
Σκηνικά- Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Αργυρώ Χριστοδουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Χαραλάμπους

Παίζουν: Ιωάννα Καμμένου, Έλενα Παπαδοπούλου, Γιώργος Μουαΐμης

«Ο ΤΟΙΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»

Την Τετάρτη 20 & την Πέμπτη 21 Μαΐου, ώρα 9.00 μ.μ., παρουσιάζεται η παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου Κύπρου, «Ο ΤΟΙΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ», του Λεωνίδα Μαλένη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Σκηνικά: Μίκης Λοΐζου
Κοστούμια: Κώστας Καυκαρίδης

Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Πόπη Αβραάμ, Σπύρος Γεωργίου, Ξένια Μιχαήλ

Δύο Κυπριακά θεατρικά έργα παρουσιάζονται στις 18- 19 Μαΐου και στις 20- 21 Μαΐου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο), στα πλαίσια της εβδομάδας Κυπριακού θεατρικού έργου στην Αθήνα, που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Η εβδομάδα Κυπριακού θεατρικού έργου τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Γεωργή και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το Σπίτι της Κύπρου.

«ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ»

Το έργο με θέμα τη μοναξιά, τη συμβατικότητα και το δικαίωμα στον έρωτα, αποτελείται από τρεις μονολόγους: Η Ιοκάστη 40 χρόνων, Φλυαρίες και Αγαπημένο μου πλυντήριο. Στον πρώτο μονόλογο, η Ιοκάστη ξεπηδώντας από τον γνωστό μύθο, όπως εκτυλίσσεται στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, απευθυνόμενη στον χορό αφηγείται την ιστορία από τη δική της πλευρά.Στον δεύτερο μονόλογο μια λαϊκή γυναίκα, με το ίδιο όνομα -Ιοκάστη-, τη φωνάζουν όμως Νίτσα, μονολογεί με αφορμή ένα τηλεφώνημα που δεν έγινε, για τον δεσμό της μ’ ένα νεαρότερο άνδρα.Στον τρίτο μονόλογο ένας ώριμος άνδρας, διανοούμενος, μιλά στο πλυντήριό του για τον νεαρό που τον ελκύει. Στέκεται μοναχικός απέναντι στη φθορά που φέρνει ο χρόνος.

Το έργο έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό συγγραφής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για το 2005. Έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά στα Ιταλικά και στα Ουγγρικά.

Ο Αντώνης Γεωργίου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1969. Σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται ως δικηγόρος. Έχει εκδώσει διηγήματα και ποιήματα. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: Αγαπημένο μου πλυντήριο, (Τρεις μονόλογοι) 2005. Η ΝΟΣΟΣ (μονόπρακτο), 2008.

 

«Ο ΤΟΙΧΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»

Το έργο είναι μια τολμηρή, πικρή κοινωνική σάτιρα, όπου μέσα από την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να κρατήσει τα κλειδιά της εξουσίας, αποκαλύπτεται ένας αδίσταχτος μηχανισμός που δεν ανέχεται τις ήττες.

«Ο Τοίχος γύρω από τον Παράδεισο» είναι ο τοίχος που η άρχουσα τάξη έκτισε με την εντύπωση ή την πεποίθηση πως με τον τρόπο αυτό προστατεύει τα συμφέροντά της.

Ο Λεωνίδας Μαλένης είναι πεζογράφος, ποιητής και δημοσιογράφος. Έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα και ποιήματα που κάποια μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη («Χρυσοπράσινο φύλλο», «Χελιδονάκι») και τους Κυπρίους συνθέτες Γιώργο Κοτσώνη, Γιώργο Θεοφάνους, ΄Αντρο Παπαπαύλου, Δώρο Γεωργιάδη και άλλους.

 


  • ebdomada-kypriakoy-ergoy-1
  • ebdomada-kypriakoy-ergoy-2