Αγαπητή Ελένα

«ΑΓΑΠΗΤΗ ΕΛΕΝΑ»
Ραζουμόβσκαγια Λιουντμίλα
2008-2009
από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου

Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Μετάφραση : Χαραλαμπίδου Βικτωρία & Ειρήνη
Σκηνοθεσία : Καπελώνης Κωστής
Σκηνικά : Ραμμόπουλος Βασίλης
Κοστούμια : Λοΐζου Ανθία
Φωτισμοί : Μερεγκλίτσης Σπύρος & Παπαδάκης Δημήτρης
Διανομή
Ιλιάς Λαμπρίδου, Δημήτρης Κερεστετζής, Μιχάλης Κοιλάκος, Δώρα Σαμψώνα, Νίκος Φραγκιουδάκης
Πρώτη παράσταση : 24 Απριλίου έως 30 Απριλίου 2009

«Ξέρω μόνο ένα πράγμα: στην εποχή που ζούμε για να ζεις καλά πρέπει να γίνεις κάθαρμα», κραυγάζουν αναφερόμενοι στη Ρωσία του ’80, οι νεαροί πρωταγωνιστές στο έργο της Λιουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, «Αγαπητή Ελένα».

Όπως παρατηρεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, «το ίδιο πιστεύουν και οι σημερινοί νέοι της Παγκοσμιοποίησης που «τα σπάνε» στους δρόμους. Δεν είναι αλήτες, δε ζουν στο περιθώριο, δεν αντιμετώπισαν τις δύσκολες συνθήκες της περασμένης γενιάς. Μεγαλωμένοι σε μια κοινωνία που βλέπει τις αξίες της νιότης της να παρακμάζουν, επιστρέφουν σε μακιαβελλικές ιδέες και αρχές για να κατακτήσουν αυτό που τους έμαθαν από μικροί να κυνηγούν: Την Επιτυχία. Γι’ αυτούς είναι πολύ χρονοβόρο να αρκεστούν στη «διαδρομή», το μυαλό τους παγιδεύει ο «στόχος».

Οι τέσσερις μαθητές της Αγαπητής Ελένας Σερκέγιεβνας, έχοντας αποτύχει στις απολυτήριες εξετάσεις, εισβάλλουν στο σπίτι της καθηγήτριάς τους, όχι για να διεκδικήσουν, αλλά για να αρπάξουν μια δεύτερη ευκαιρία: το κλειδί του χρηματοκιβωτίου όπου φυλάσσονται τα γραφτά τους. Στο χρηματοκιβώτιο οι «μεγάλοι» δεν κρύβουν μόνο τις αποτυχημένες προσπάθειές τους, αλλά και τις αξίες που δεν πρόλαβαν να τους διδάξουν.

«Αυτό που ζητάτε είναι ανήθικο» θα τολμήσει να προφέρει η καθηγήτριά τους, που αδυνατεί να καταλάβει τη σχετικότητα της Ηθικής. Η Ελένα όχι μόνο δε θέλει, αλλά δεν μπορεί να δώσει το κλειδί. Θεματοφύλακας αξιών και ιδανικών, που οι μαθητές της δεν κατάφεραν να ενστερνιστούν, θα πολεμήσει μέχρι τέλους για τη διασφάλισή τους.

Το χάσμα πραγματικά είναι αγεφύρωτο. Τελικά στο έργο πρωταγωνιστής είναι η επικοινωνία που απουσιάζει. Καμιά πλευρά δεν καταφέρνει να καταλάβει την άλλη. Και το πείραμα αρχίζει… Πειραματόζωα θα γίνουν όλοι τους σε μια βραδιά που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους. Αντί για το χρηματοκιβώτιο θα ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας», απ’ όπου θα ξεχυθεί η βία για να καταλάβει τις ψυχές και να ποτίσει τις πράξεις. Η Βία, που θα γίνει τελικά ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η Βία που σχεδόν ποτέ δεν λύνει το πρόβλημα. Συνήθως καταφέρνει να αναβάλει ή και να ματαιώσει τις λύσεις…


  • agapiti-elena-1
  • agapiti-elena-2