Βιριπάεφ Ιβάν
2008-2009
Φρυνίχου 14, Πλάκα
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Μετάφραση : Λεοντάρης Γιάννης
Σκηνοθεσία : Λεοντάρης Γιάννης
Σκηνικά : Ιστικοπούλου Θάλεια
Κοστούμια : Ιστικοπούλου Θάλεια
Μουσική : Μαντζούκης Βασίλης
Φωτισμοί : Βασιλειάδου Κορίνα
Διανομή
Μαρία Κεχαγίογλου, Μαρία Μαγκανάρη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Πέτρος Μάλαμας.
Πρώτη παράσταση : Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009
έως Τετάρτη 20 Μαΐου 2009
To Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Κανιγκούντα», παρουσιάζει , για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Ιβάν Βιριπάεφ «Γένεσις Νο 2».
Στο έργο του Ιβάν Βιριπάεφ ο Θεός εμφανίζεται επί σκηνής για να ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει. Τι μένει λοιπόν ύστερα απ’ αυτό για να πιστέψουμε; Πού βρίσκεται τώρα το χαμένο νόημα;
Το «Γένεσις Νο 2», γραμμένο το 2004, είναι ένα κείμενο που διαρκώς εκπλήσσει: το έργο συνδυάζει με τόλμη την παραδοσιακή δραματουργία με το θέατρο-ντοκιμαντέρ και τον ποιητικό λόγο με το τραγούδι, μιλώντας για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και για τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα.
Ο ίδιος ο Βιριπάεφ αποφασίζει να μπερδέψει το θεατή τοποθετώντας τον απέναντι σε έναν άλυτο γρίφο. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου όπως και τα βασικά πρόσωπα αποτελούν δημιουργία της Αντονίνα Βελικάνοβα, μιας γυναίκας έγκλειστης σε κάποια ψυχιατρική κλινική της Μόσχας.
Τα εμβόλιμα «κωμικά» μουσικοχορευτικά ιντερμέδια του Βιριπάεφ προσγειώνουν απότομα τον θεατή στην γκρίζα και ορατή καθημερινή πραγματικότητα και σχολιάζουν με άγρια διάθεση μπρεχτικής πνοής το τοπίο των σύγχρονων μητροπόλεων της Δύσης.
Το «Γένεσις Νο 2»αναζητά «κάποια πίστη» ως αντίσταση στην κυριαρχία του κυνισμού. Ο ίδιος ο Βιριπάεφ περιγράφει αυτή τη σύγκρουση ως εξής: «Αν με ρωτούσαν ποια είναι η βασική σύγκρουση στις μέρες μας, θα έλεγα ότι είναι η μάχη ανάμεσα στον «πολιτισμό» και την αιώνια αναζήτηση της πνευματικότητας».
Πρόκειται εντέλει για ένα σπαραχτικά ποιητικό κείμενο που φορά κατά διαστήματα το προσωπείο της μαύρης κωμωδίας, για να αρθρώσει τον πιο αιχμηρό πολιτικό λόγο απέναντι στη σημερινή ασφυξία νοήματος.
Ιβαν Βιριπάεφ
Ο Ιβάν Βιριπάεφ γεννήθηκε στην Σιβηρία το 1974, αποφοίτησε από το Irkutsk Theatre School το 1995 και στη συνέχεια μετακόμισε στη Μόσχα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νέους Ρώσους δραματουργούς. Παράλληλα εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων το «Οξυγόνο» το οποίο ήδη έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, ενώ έχει σκηνοθετήσει και την κινηματογραφική ταινία «Ευφορία», η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2008.
Ο Βιριπάεφ θεωρείται θεμελιωτής του θεάτρου-ντοκιμαντέρ στην πατρίδα του και στα πλαίσια της έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος συνεργάζεται με ομάδες από όλη την Ευρώπη. Το έργο του «Γένεσις Νο 2» το οποίο γράφει το 2004 σε ηλικία τριάντα ετών, σηματοδοτεί την απόπειρα του συγγραφέα να συνδυάσει τον πολιτικό χαρακτήρα του θεάτρου-ντοκιμαντέρ με τον υπερβατικό χαρακτήρα του ποιητικού λόγου και το φιλοσοφικό προβληματισμό.
Θίασος Κανιγκούντα
Το όνομα της Θεατρικής ομάδας «Κανιγκούντα», είναι εμπνευσμένο από το όνομα ηρωίδας του Ingmar Bergman στην «ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ». Ο θίασος δημιουργήθηκε το 2005 από το σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη και τους ηθοποιούς Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργο Φριντζήλα και Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου.
Την άνοιξη του 2008 η «Κανιγκούντα» παρουσίασε την «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ στην Αθήνα, και στη συνέχεια στο θεατρικό φεστιβάλ Αβινιόν (AVIGNON OFF) για 22 συνολικά παραστάσεις (10/7 – 2/8 2008).
Warning: No images in specified directory. Please check the directory! Debug: specified directory - https://www.theatro-technis.gr/images/archive/2008-2009/Γένεσις Νο 2