Το αμάρτημα της μητρός μου

«ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ»
Βιζυηνός Γεώργιος
2009-2010
ΥΠΟΓΕΙΟ-Πεσμαζόγλου 5
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Σκηνοθεσία : Καπελώνης Κωστής
Σκηνικά : Αλεξίου Νίκος
Μουσική : Σιόλας Σταύρος
Διανομή
Λογοθέτης Ηλίας
Ζαχαρή Μαρία
Βελέντζας Κώστας
Οικονόμου Εύα
Ισιδώρα Δωροπούλου
Χατζηδημητρίου Ορφέας
Ιωακείμ Πανάγος
Πρώτη παράσταση : Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
έως Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Η παράσταση είναι μια ποιητική θεατρική αφήγηση, που παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής, επιχειρεί να αναδείξει τη γοητεία της γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις των χαρακτήρων του Βιζυηνού, με μια σύγχρονη πρόταση χρήσης του εικαστικού και μουσικού περιβάλλοντος.

Ο Βιζυηνός είναι ο πρώτος και κορυφαίος μινιμαλιστής μυθιστοριογράφος της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Τα τέσσερα ισχυρά του κείμενα «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» και «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» είναι αυτοβιογραφικά αφηγήματα ενός ποιητή, ο οποίος κινείται ανάμεσα στη νουβέλα και στο μυθιστόρημα.

Ο κόσμος του Βιζυηνού λειτουργεί ανθρωποκεντρικά και ανθρωπομορφικά. Γεννημένος αφηγητής, ο συγγραφέας ξέρει να στήνει μια ιστορία, να κανονίζει τις αναλογίες και τους ρυθμούς της, να δημιουργεί τις κατάλληλες εντάσεις στην κατάλληλη στιγμή και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η δράση, η πλοκή, οι πράξεις των προσώπων και τα ίδια τα πρόσωπα κοιταγμένα μέσα από τις πράξεις τους είναι τα δυναμικά μοτίβα, που οδηγούν στη λύση του δράματος και του μυστηρίου που κρύπτεται πίσω από το Αμάρτημα της Μητρός.

Η εκφραστική ερμηνεία του Ηλία Λογοθέτη και η σκηνοθετική ματιά του Κωστή Καπελώνη προτείνουν μια καινούργια θεατρική αφήγηση του αριστουργήματος αυτού του μεγάλου συγγραφέα.


  • to-amartima-tis-mitros-moy-1
  • to-amartima-tis-mitros-moy-2