Οι έμποροι

«ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ»
Πομμερά Ζοέλ
2009-2010
από την ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΦΡΥΝΙΧΟΥ 14, Πλάκα
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Μετάφραση : Λεοντάρης Γιάννης
Σκηνοθεσία : Λεοντάρης Γιάννης
Σκηνικά : Καβαλιώτη Μαρία
Κοστούμια : Καβαλιώτη Μαρία
Φωτισμοί : Γιαλαβούζης Χρήστος
Διανομή
Αφηγήτρια…Έφη Σταμούλη
Φίλη…Νανά Παπαγαβριήλ
Θείος/Πατέρας…Νίκος Λύτρας
Αδελφή…Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Πόρνη…Μομώ Βλάχου
Ψευτογιός…Μάριος Μεβουλιώτης
Παράξενο κορίτσι/Μητέρα…Ελένη Βλαχοπούλου
Πολιτικός…Κυριάκος Δανιηλίδης

Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κορίνα Βασιλειάδου
Πρώτη παράσταση : Σάββατο 17 Απρίλιου 2010
έως Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Είναι ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο, που μιλάει για την εποχή μας με την γλώσσα της εποχής μας. Μιλάει για την εργασία και την ανεργία ως κοινωνικό και υπαρξιακό πρόβλημα, για την μοναξιά και την φιλία, για τις μεταφυσικές διαφυγές από την καθημερινή πραγματικότητα.

Πρόκειται για μια θεατρική παραβολή, τον τίτλο της οποίας φωτίζει με τα λόγια του ένα από τα πρόσωπα του έργου: «Είμαστε ακριβώς σαν τους εμπόρους, μοιάζουμε με τους πωλητές.Πουλάμε την εργασία μας, πουλάμε το χρόνο μας.΄Ο,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε.. Το χρόνο της ζωής μας. Την ίδια τη ζωή μας.Είμαστε έμποροι της ζωής μας».

Κεντρικό γεγονός, η αφήγηση μιας ιστορίας προς τους θεατές με δύο τρόπους ταυτοχρόνως: με τις λέξεις και με τη γλώσσα των σωμάτων. Η πλοκή ακυρώνει γρήγορα την ουδετερότητα του λόγου, το εξωπραγματικό εισβάλλει στο πραγματικό, οι πράξεις των ατόμων αντιφάσκουν με την συλλογική ρητορεία. Μέσα σε ένα σύμπαν ειρωνικό και τραγικό, ο συγγραφέας συνθέτει μια συναρπαστική εικόνα της σύγχρονης ζωής. Όπως γράφει ο ίδιος, «ο λόγος δεν είναι αντικειμενικός, το αντίθετο μάλιστα, οι πράξεις που αναδύονται από την αφήγηση συμβαίνει συχνά να τη διαψεύδουν. Εναπόκειται στο θεατή να συμπληρώσει με τη βοήθεια της φαντασίας του, ή και να ονειρευτεί, το νόημα αυτής της παραβολής».

H Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» μάς συστήνει έναν «ερευνητή του θεάτρου», τον Ζοέλ Πομμερά, σε μια παράσταση που εκτίμησαν θεατές και κριτικοί και που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Η κριτική για τους «Εμπόρους»:
«Ο Γιάννης Λεοντάρης επιδίωξε την ακρίβεια. Απαραίτητη για το συγκεκριμένο έργο. Και την πέτυχε. Η ακρίβεια αυτή μουσικήν ποιεί. Γύρω από τον ακριβή, λιτό αλλά ποτέ καθημερινό –που θα ευτέλιζε το κείμενο- λόγο της αφηγήτριας περιδινίζεται με τρόπο ιδεώδη μια ‘ορχήστρα δωματίου’, ένα σύνολο σαν σύγχρονου χορού… Η Έφη Σταμούλη αίρει το ασήκωτο βάρος της αφηγήτριας. Με αξιοθαύμαστο έλεγχο. Υλοποιώντας το λόγο του Πομμερά με αμεσότητα και απλότητα- καίρια. Ένα έργο απόλυτα ταυτισμένο με το εδώ και το σήμερα, σε μια εξαίρετη παράσταση. Μην τη χάσετε!» (Γ.Δ.Κ. Σαρηγιάννης, “Ταχυδρόμος”). «Όταν μιλάμε για ανανέωση, για γόνιμο διάλογο με τα νέα εκφραστικά μέσα στο θέατρό μας, εννοούμε κάτι σαν αυτό» (Γρηγόρης Ιωαννίδης, “Ελευθεροτυπία”). «Η γλώσσα ως υπόκριση είναι τεχνολογημένη τόσο ιδιαίτερα, ώστε μεταφέρει εξειδικευμένες δονήσεις στην ακοή αλλά και εικαστικές παραπομπές στη φαντασία του θεατή» (Γιάννης Βαρβέρης, “Η Καθημερινή”). «Eίναι ένα απολύτως πολιτικό, χωρίς ίχνος πολιτικολογίας έργο και με άκρως ιδιόμορφη γραφή» (Θυμέλη, Ριζοσπάστης). «Ένα έργο άρτιο, ενδιαφέρον, επίκαιρο και, πάνω απ’ όλα, πέραν του συνηθισμένου» (Λέανδρος Πολενάκης, “Η Αυγή”).


  • oi-emporoi-1
  • oi-emporoi-2