Δεν έχει ωραίες εικόνες

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ»
Στάιν Γερτρούδη
2010-2011
από την «Πάνδημος Ηώς»

ΥΠOΓΕΙΟ-Πεσμαζόγλου 5
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Μετάφραση: Γαλέος Αντώνης
Σκηνοθεσία: Κάλμπαρη Μαριάννα
Σκηνικά: Ζαμάνης Κωνσταντίνος
Κοστούμια: Ζαμάνης Κωνσταντίνος
Φωτισμοί: Τέλλος Γιώργος
Μουσική επιμέλεια: Κοψιδάς Νέστωρ
Διανομή
Δήμητρα Χατούπη
Συμμετέχει και επιμελείται την κίνηση η Μαρίζα Τσίγκα
Πρώτη παράσταση: Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010
έως Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

 

Δύο γυναίκες.
Θα μπορούσαν να είναι η ίδια η Γερτρούδη Στάιν και η επί σαράντα χρόνια σύντροφος της, Αλις Τόκλας. Θα μπορούσαν να είναι απλώς δύο γυναίκες που αγαπιούνται και ζουν εδώ και πολλά χρόνια μαζί.

Ανάμεσά τους, ο χρόνος. Που κυλάει φθείροντας τα πάντα στο πέρασμά του. Και πρώτα και πάνω απ΄όλα, τον ίδιο τον έρωτα. Η Γερτρούδη Στάιν μετατρέπει την αγωνία και τον πόνο που της γεννάει το πέρασμα του χρόνου, σε θεατρική πράξη. Παίζοντας με την ίδια την έννοια του θεάτρου, προσπαθεί να ανακαλύψει αν η «ζημιά» που κάνει το πέρασμα του χρόνου έξω και μέσα μας, έχει κάποια θεραπεία…ή κάποιο νόημα…

«Ποιά είναι η απάντηση; Κι αν είναι έτσι, ποιά είναι η ερώτηση;», όπως είπε και η συγγραφέας πριν αφήσει την τελευταία της πνοή.

Βέβαιο είναι, ότι στο εξαιρετικό, ακόμα και σήμερα πρωτοποριακό κείμενο της Στάιν, δεν υπάρχει απάντηση, δεν υπάρχει ερώτηση, υπάρχει μόνο παιχνίδι, ένα τρελό, μαγικό παιχνίδι με τις λέξεις και τις εικόνες.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη.
Τον μοναδικό ρόλο ερμηνεύει η Δήμητρα Χατούπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεατρικό κείμενο «Δεν έχει ωραίες εικόνες», που γράφτηκε μεταξύ 1908-1912, είναι το πρώτο θεατρικό κείμενο της Γερτρούδης Στάιν που ανεβαίνει στην Ελλάδα. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου, τα σκηνικά και κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, ο Νέστωρ Κοψιδάς έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια, την κίνηση επιμελείται και συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Γιώργος Τέλλος.

Διάρκεια: 60′


  • den-exei-oraies-eikones-1
  • den-exei-oraies-eikones-2