Από της άρνης το νερό ως το αμάρτημα της μητρός μου

«Από της ΆΡΝΗΣ ΤΟ ΝΕΡΟ στο ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ»
2010-2011
O Σταύρος Σιόλας σε θεατρικά του τραγούδια
Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Πρώτη παράσταση : Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 έως Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Την σκηνοθεσία της ιδιαίτερης αυτής παράστασης, επιμελείται ο Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης και της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης το ‘Αμάρτημα της Μητρός μου που παίχτηκε τρία χρόνια στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Μπούρας (πιάνο) – Σοφία Μουλακάκη (Μπαγιάν)
Συμμετέχει, χορογραφώντας μουσικά στιγμιότυπα, η Ειρήνη Στρατηγοπούλου.
Συμμετέχει και η Δάφνη Λέμπερου.
Σε έκτακτη συμμετοχή η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Είναι δύσκολο να σκεφτείς το θέατρο χωρίς μουσική. Είναι δύο τέχνες που πολύ συχνά συνδέονται, καθώς και οι δύο προσπαθούν να ξυπνήσουν στον θεατή κοιμισμένα αισθήματα και να τον οδηγήσουν μέσα από την ιστορία στην κατανόηση ενός βαθύτερου νοήματος.

Ο Σταύρος Σιόλας έχει ασχοληθεί εκτενώς με την σύνθεση τραγουδιών για θεατρικά έργα. Παραστάσεις όπως οι ‘Πέρσες’ του Αισχύλου, το ‘Το Αμάρτημα Της Μητρός Μου’ του Γεώργιου Βιζυηνού, η ‘Αγγέλα’ του Γιώργου Σεβαστίκογλου, ο ‘Μεγάλος Βασιλέας’ (παραδοσιακό παραμύθι), οι ‘Λαθρομετανάστες’ του Χρήστου Μπουλώτη κ.α. ανέβηκαν ντυμένες με τις δικές του μουσικές.

Από την Δευτέρα 9 Μαΐου και για τρεις ακόμα Δευτέρες (στις 16, 23 και 30 Μαΐου), ο Σταύρος Σιόλας μαζί με ένα λιτό μουσικό σχήμα, (φωνές, πιάνο και ακορντεόν), ανεβαίνει σε μια σκηνή χωρίς μικρόφωνα και ερμηνεύει τα κομμάτια αυτά καθώς και παραδοσιακά ελληνικά και βαλκανικά τραγούδια, που έντυσαν άλλες παραστάσεις, σε μια ξεχωριστή μουσικό-θεατρική παράσταση στο φουαγιέ του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα που γέννησε τα τραγούδια αυτά, η μουσική δίνει τη θέση της σε ζωντανή θεατρική πρόζα με αποσπάσματα από τα αναφερόμενα έργα, δημιουργώντας έτσι μια μεστή, ολοκληρωμένη εμπειρία που αποτίει φόρο τιμής στον ελληνικό λόγο, αφού περνάει από το αρχαίο ελληνικό δράμα, στα ιδιωματικά παραδοσιακά παραμύθια και από τον ιδιαίτερο λόγο του Βιζυηνού, στη σημερινή γραμματεία.

Από την Δευτέρα 9 Μαΐου και κάθε Δευτέρα για 4 μοναδικές παραστάσεις περιορισμένων θέσεων.


  • apo-tis-arnis-to-nero-1
  • apo-tis-arnis-to-nero-2