Πόλη-Κράτος

«ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ»
2011-2012
από το Θίασο Κανιγκούντα
ΦΡΥΝΙΧΟΥ 14, Πλάκα
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Σκηνοθεσία: Λεοντάρης Γιάννης
Σκηνικά: Ιστικοπούλου Θάλεια
Κοστούμια: Ιστικοπούλου Θάλεια
Φωτισμοί: Γοζαδίνου Μαρία
Διανομή
Μαρία Κεχαγιόγλου-Ο χρηματοδότης
Γιώργος Φριντζήλας-Ο Πρωθυπουργός/Ο Υποστράτηγος Κατσιπέτρος
Μαρία Μαγκανάρη-Η Γυναίκα με τα λάθος ρούχα
Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου-Μύρτις
Ευθύμης Θέου-Ο Εθνάρχης αλλοτινών καιρών/Ο Δήμαρχος
Ανθή Ευστρατιάδου-Η γυναίκα με το χώμα/Ο φιλόσοφος φίλος του Εθνάρχη

Κείμενο-Δραματουργική επεξεργασία: Θίασος Κανιγκούντα
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζαννή Μαριάννα
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου, κατασκευές: Μπούρδα Γεωργία
Επιμέλεια κίνησης: Πεχλιβανίδης Χάρης
Πρώτη παράσταση: Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011
έως Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Μετά την μεγάλη επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, οι παραστάσεις του έργου «Πόλη-Κράτος» από τον Θίασο Κανιγκούντα σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, επαναλαμβάνονται στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14 Πλάκα).

Με τη βοήθεια πολιτικών, δημοσιογράφων και συγγραφέων ο θίασος Κανιγκούντα έγραψε ένα κείμενο για την Αθήνα, μια υποχρεωτική εκπνοή πριν από την ασφυξία.

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Σε λίγες μέρες θα πέσει στο κεφάλι σας το σύμπαν. Γι’ αυτό πρέπει να μάθετε την ιστορία σας».

Και η παράσταση αρχίζει… Μία παράσταση πολιτική, με τραγούδι, σάτιρα και συγκίνηση, σε μια πόλη ποτισμένη με χημικά. Τα πρόσωπα της «Πόλης-Κράτος» είναι χρήστες και αναγνώστες της Αθήνας. Μιλούν το λόγο που εγγράφεται πάνω τους από την ίδια την πόλη. Οι λέξεις φωτογραφίζουν τη δική τους Αθήνα και επινοούν την ιστορία της.
Ένας μυστηριώδης χρηματοδότης που οργανώνει μια θεατρική παράσταση, υποχρεώνοντας τα πρόσωπα της παράστασης να θυμηθούν την ιστορία της πόλης τους, της Αθήνας.
Ένα σαλονάκι που μοιάζει με πολιτικό γραφείο προηγούμενων δεκαετιών, αλλά δεν είναι. Μια παράσταση που θυμίζει επιθεώρηση, αλλά δεν είναι.
Ένας χρηματοδότης που παρουσιάζεται ως θεατρικό πρόσωπο, αλλά δεν είναι.
Το μάθημα ξεκινά με την αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής πόλης-κράτους: ελευθερία, αυτονομία, αυτάρκεια. Έπειτα έρχεται το αίμα, η πολεοδομία, ο πληθυσμός, τα υλικά οικοδομής, οι κατακτητές, η ρίψη χημικών.
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναζητήσει κανείς τον πυρήνα της πόλης, το κέντρο της; Ποιοι δέχονται να την κατοικήσουν; Ποιοι αναλαμβάνουν να τη διοικήσουν; Ποιοι αποφασίζουν να την εγκαταλείψουν;


  • poli-kratos-1
  • poli-kratos-2