Ο δρόμος περνά από μέσα – 2011

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ»
Καμπανέλλης Ιάκωβος
2011-2012
ΥΠΟΓΕΙΟ, Πεσμαζόγλου 5
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Σκηνοθεσία: Χρονόπουλος Διαγόρας
Σκηνικά: Παπαγεωργακοπούλου Έλλη
Κοστούμια: Παπαγεωργακοπούλου Έλλη
Μουσική: Χρονοπούλου Μαρίνα
Φωτισμοί: Παυλόπουλος Λευτέρης
Διανομή
Φάνης Ποριώτης: Γιάννης Φέρτης
Λίτσα: Μαρίνα Ασλάνογλου
Γλυκερία: Αλίκη Αλεξανδράκη
Χάρης Αντωνάκος: Γιάννης Δρακόπουλος
Ανδρέας Ποριώτης: Αλέξανδρος Πέρρος

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011
έως Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Το Θέατρο Τέχνης στα 70 χρόνια λειτουργίας του (1942-2012) θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, -συγγραφέα που συνέδεσε στενά τη δημιουργία του με το συγκεκριμένο θέατρο- επιλέγει να ανεβάσει ως εναρκτήριο έργο της θεατρικής περιόδου 2011-2012, το έργο «Ο δρόμος περνά από μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

Γραμμένο το 1990, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωριμότερα έργα του μεγάλου δραματουργού. Μέσα από μία, φαινομενικά, απλή ιστορία, ο Καμπανέλλης εντέχνως σκιαγραφεί ένα πεδίο σύγκρουσης αρχών και αξιών, μια μάχη ανάμεσα σε έναν εύθραυστο κόσμο που φεύγει και σ’ έναν άλλο που έρχεται αδίστακτος, ακαλλιέργητος και ισοπεδωτικός. Στους χαρακτήρες του, που αποτελούν ίσως τους πιο μεστούς και «ανθρώπινους» χαρακτήρες της σύγχρονής ελληνικής δραματουργίας, κυριαρχούν από τη μια ο φορέας των παλαιών αξιών, γαντζωμένος στο παρελθόν και προσκολλημένος στις μνήμες μιας άλλης εποχής, γηραιός αστός και από την άλλη ο λαϊκός, αυτοδημιούργητος νεοέλληνας, που σαν γνήσιος αριβίστας ανάγει τα πάντα -ανθρώπους και μνήμες- σε εμπορεύσιμα είδη προς αξιοποίηση και ευτελή εκποίηση. Η μάχη μεταξύ τους αναπόφευκτη, αλλά ο «Δρόμος» θα περάσει τελικά από μέσα τους, ισοπεδώνοντας ότι οι ίδιοι πάσχισαν να υπερασπιστούν.

Έργο επίκαιρο, που αποδίδει με τον πιο παραστατικό τρόπο έναν κόσμο που μεγάλωσε με το όνειρο της «αρπαχτής» για να καταλήξει χαμένος, μπερδεμένος και «απογοητευμένος» σε δρόμους και πλατείες.

Η διανομή του έργου επιτρέπει την συνύπαρξη παλιών και νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης, δίνοντας στο εγχείρημα ιδιαίτερα συμβολική βαρύτητα, ενώ το ανέβασμά του στο ιστορικό Υπόγειο, στο οποίο ανδρώθηκε και μεγαλούργησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, προοικονομεί μια μαγική συνάντηση του χτες με το σήμερα.


  • o-dromos-perna-apo-mesa-2011-1
  • o-dromos-perna-apo-mesa-2011-2