Πινόκιο

«ΠΙΝΟΚΙΟ»
Κολόντι Κάρλο
2011-2012
σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου
ΦΡΥΝΙΧΟΥ 14, Πλάκα
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Σκηνοθεσία: Δεγαΐτης Δημήτρης
Σκηνικά: Μέξης Πάρις
Κοστούμια: Μέξης Πάρις
Μουσική: Τσέκος Νίκος
Χορογραφία: Τσολάκη Λία
Φωτισμοί: Καπελώνης Κωστής
Διανομή
Τζεμπέτο, ταμείας Θεάτρου, Γιατρός, Κόρακας, Παιδί Α’: Κώστας Βελέντζας
Θιασάρχης, Αμαξάς: Δημήτρης Δεγαϊτης
Τζιουζέπε, Κολομπίνα, Αλεπού, Γιατρός, Κουκουβάγια, Παιδί Β’: Άνδρη Θεοδότου
Μαρτσέλο, Αρλεκίνος, Γιατρός, Γρύλος, Παιδί Γ’: Σαμψών Φύτρος
Φυτίλης, Πανταλόνε, Α’ Αστυνόμος, Πανδοχέας: Γεράσιμος Σκαφίδας
Πινόκιο: Σταύρος Σβήγκος
Νεράϊδα, Κλαρίσα, Παιδί Δ’: Φωτεινή Αθερίδη
Κάρλο, Σίλβιο, Β’ Αστυνόμος, Μεντόρο, Παιδί Ε’, Ιδιοκτήτης τσίρκου: Κώστας Σιλβέστρος

Βοηθός Σκηνογράφου: Ψυχουντάκη Μαντώ
Πρώτη παράσταση: Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011
έως Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει το πασίγνωστο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι, «Πινόκιο», σε μια μουσική-θεατρική διασκευή για παιδιά, που υπογράφει η Άνδρη Θεοδότου και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δεγαΐτης.

Η ιστορία του Πινόκιο αρχίζει όταν ο γέρος μαριονετίστας Τζεπέτο βρίσκει στο δρόμο του ένα κομμάτι ξύλο που κλαίει και γελάει. Τι περίεργο! Από το ξύλο αυτό, αποφασίζει να κατασκευάσει μια όμορφη μαριονέτα και να της δώσει το όνομα Πινόκιο. Πινόκιο και Τζεπέτο δημιουργούν μια παράξενη οικογένεια και ο ξύλινος κούκλος μεγαλώνει με τον ίδιο τρόπο που θα μεγάλωνε και ένα πραγματικό παιδί!

Μα ο Πινόκιο βρίσκει πως η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη. Αποφασίζει κρυφά να πουλήσει το αλφαβητάρι του για να παρακολουθήσει μια παράσταση με μαριονέτες. Στο δρόμο του συναντά μια πονηρή αλεπού και έναν απατεώνα γάτο που του κλέβουν τα χρυσά νομίσματα και μέσα σ’ όλα αυτά, πολλά πολλά ψέματα και μια μύτη που μεγαλώνει. Στο τέλος καταλήγει σε ένα μαγικό τσίρκο, όπου μεταμορφώνεται σε γάιδαρο. Νιώθει πως τώρα χάνει τον αγαπημένο του Τζεπέτο και ολόκληρος ο κόσμος γύρω του μοιάζει να καταρρέει. Η καλή του Νεράιδα όμως -φύλακας άγγελός του- του δίνει μια ακόμα ευκαιρία και τον μεταμορφώνει σε αληθινό αγόρι!

Σε αυτό το ταξίδι του μικρού μας ήρωα, τα σκηνικά μεταμορφώνονται μαγικά, μαζί με τους ηθοποιούς, σε κάθε σκηνή. Μέσα από το γνωστό γοητευτικό τρόπο αυτοσχεδιασμού που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις για παιδιά στο Θέατρο Τέχνης, οι ηθοποιοί δημιουργούν με τα σώματα τους τα εργαλεία ενός εργαστηρίου μαριονέτας, ένα τσίρκο… ακόμα και την κοιλιά μιας φάλαινας! Στη μαγική εικόνα συμβάλλουν οι φωτισμοί, το θέατρο σκιών και τα στοιχεία της Κομέντια ντελ’ Άρτε που συνυπάρχουν στη φετινή παράσταση.


  • pinokio-1
  • pinokio-2