Όλιβερ Τουίστ

«ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ»
Ντίκενς Κάρολος
2012-2013
σε διασκευή Κωστή Καπελώνη
ΦΡΥΝΙΧΟΥ 14, Πλάκα
Σύγχρονο Ρεπερτόριο
Σκηνοθεσία: Καπελώνης Κωστής
Κοστούμια: Σωτηρίου Κατερίνα
Μουσική: Kallliope
Φωτισμοί: Καπελώνης Κωστής
Μουσική επιμέλεια: Χρονοπούλου Μαρίνα
Επιμέλεια χορογραφίας: Στρατηγοπούλου Ειρήνη
Διανομή

Κέλλυ Σαρατσοπούλου, Εύα Οικονόμου, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Γεράσιμος Σκαφίδας, Γιάννης Μίνως, Κώστας Σιλβέστρος, Γιάννης Κόκκας, Ευφημία Καλογιάννη, Ελένη Κατωμερή
Στο πιάνο η Μαρίνα Χρονοπούλου.

Ενορχήστρωση και μουσική διδασκαλία: Μαρίνα Χρονοπούλου
Πρώτη παράσταση: Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
έως Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Για την χειμερινή θεατρική περίοδο 2012-13, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει τον «Όλιβερ Τουίστ». Πρόκειται για μια καινούργια, μεγάλη Παράσταση – Μιούζικαλ για Παιδιά, που βασίζεται στο κλασσικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς.

Ο Κωστής Καπελώνης υπογράφει την θεατρική διασκευή και την σκηνοθεσία με υψηλή αισθητική, σοβαρότητα, αλλά και πολύ χιούμορ, συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση του Θεάτρου Τέχνης στον χώρο του θεάτρου για παιδιά.

Η πρωτότυπη, εύγλωττη θεατρική διασκευή είναι άμεση και συναρπάζει, αναδεικνύοντας πολλά κωμικά και δραματικά στοιχεία που συνυπάρχουν στον έξοχο «Όλιβερ Τουίστ».

Η ευφάνταστη σκηνοθεσία και οι ιδιαίτερες ερμηνείες που ζωντανεύουν μέσα από την σωματική έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό, γοητεύει όλους τους μικρούς – αλλά και τους μεγάλους- θεατές.

Οι προβολές, οι θεαματικές χορογραφίες, οι ευρηματικοί αυτοσχεδιασμοί και τα τραγούδια, δημιουργούν από κοινού μια φαντασμαγορική Παράσταση – Μιούζικαλ.

Όπως πάντα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, όλοι οι ηθοποιοί τραγουδούν ζωντανά επί σκηνής. Η μουσική της Kallliopi, ένα γοητευτικό παιχνίδι κλασσικών και ροκ-ποπ ήχων, είναι ειδικά γραμμένη για την παράσταση και παίζεται ζωντανά από μουσικούς – ηθοποιούς.

Υπόθεση της παράστασης
Ο μικρός Όλιβερ Τουίστ, που δεν γνώρισε ποτέ τους γονείς του, μεγαλώνει σε ένα απάνθρωπο πτωχοκομείο. Όταν γίνεται 9 χρονών αναγκάζεται να εργάζεται, υποσιτιζόμενος. Όταν ζητάει περισσότερο φαγητό για εκείνον και τους φίλους του, η τιμωρία του είναι να υποχρεωθεί να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά. Κατορθώνει τελικά να δραπετεύσει και να φτάσει στο Λονδίνο. Όμως, χωρίς λεφτά και στέγη, περιπλανιέται στη μεγάλη πόλη και μπλέκει με μια παρέα παιδιών. Δεν γνωρίζει πως πρόκειται για μια παρέα μικρών κλεφτών -πορτοφολάδων που τους εκμεταλλεύονται ένας απατεώνας και ένας σκληρός ληστής. Μπλεγμένος πια κι ο μικρός Όλιβερ στις ληστείες τους, καταλαβαίνει κάποια στιγμή πως αν θέλει να ζήσει μια καλύτερη ζωή, πρέπει να ψάξει να βρει την καταγωγή του. Η προσπάθεια των κακών να τον εμποδίσουν και να τον εμπλέξουν στα έργα τους, ώστε να χάσει μια κληρονομιά που δεν γνωρίζει, αποτυγχάνει. Οι αναζητήσεις του γίνονται η αφορμή να γνωρίσει ανθρώπους που του εκφράζουν την αγάπη τους – και που κατά σύμπτωση σχετίζονται με τη χαμένη μητέρα του.

Η συγκινητική ιστορία μιλάει για το θάρρος, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που έχει ο μικρός Όλιβερ για να επιβιώσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και το κουράγιο που βρίσκει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή!

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντίκενς, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα έργο, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές και βοήθησε στην κατανόηση από τα παιδιά των συνθηκών μιας κοινωνίας με δυσκολίες, αλλά και με δυνατότητες: αλτρουισμού και συντροφικότητας, που μπορούν να νικήσουν τη δυστυχία, όπως καταφέρνει ο Όλιβερ, με κατάληξη μια καλύτερη ζωή με αγάπη και ευτυχία.


  • oliber-toyist-1
  • oliber-toyist-2