Ο δρόμος περνά από μέσα

«Ο δρόμος περνά από μέσα»

Καμπανέλλης Ιάκωβος

2013-2014

ΥΠΟΓΕΙΟ, Πεσμαζόγλου 5

Σύγχρονο Ρεπερτόριο

Σκηνοθεσία: Χρονόπουλος Διαγόρας

Σκηνικά: Παπαγεωργακοπούλου Έλλη

Κοστούμια: Παπαγεωργακοπούλου Έλλη

Μουσική: Χρονοπούλου Μαρίνα

Φωτισμοί: Παυλόπουλος Λευτέρης

Διανομή

Φάνης Ποριώτης: Γιάννης Φέρτης

Γλυκερία: Χριστίνα Κουτσουδάκη

Χάρης Αντωνάκος: Γιάννης Δρακόπουλος

Ανδρέας Ποριώτης: Αλέξανδρος Πέρρος

Λίτσα: Φωτεινή Μπακλατζίογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Πρώτη παράσταση: Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

έως Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τετάρτη & Κυριακή, ώρα 20.00

Πέμπτη & Παρασκευή, ώρα 21.15

Σάββατο, ώρα 18.15 (απογευματινή) και 21.15

Το Θέατρο Τέχνης μπαίνει φέτος στην όγδοη δεκαετία του. Σε μια περίοδο κρίσης, όπου τα πάντα δοκιμάζονται, επιλέγει να επιστρέψει στις ρίζες και να τοποθετήσει στο κέντρο του προγράμματος του, στο ιστορικό Υπόγειο, το νεοελληνικό έργο, συνεχίζοντας την παράδοση, που ο Κάρολος Κουν ξεκίνησε και καθιέρωσε.

Προσανατολισμένο προς αυτήν την κατευθύνση επιλέγει ως κεντρικό έργο στο Υπόγειο την επετειακή αναβίωση της βραβευμένης παράστασης «Ο Δρόμος Περνά Από Μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Έργο του «πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου» Ιάκωβου Καμπανέλλη – συγγραφέα που συνέδεσε όσο κανένας το όνομα και την πορεία του με το Θέατρο Τέχνης.

Γραμμένο το 1990, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωριμότερα έργα του μεγάλου δραματουργού. Μέσα από μία, φαινομενικά, απλή ιστορία, ο Καμπανέλλης εντέχνως σκιαγραφεί ένα πεδίο σύγκρουσης αρχών και αξιών, μια μάχη ανάμεσα σε έναν εύθραυστο κόσμο που φεύγει και σ’ έναν άλλο που έρχεται αδίστακτος, ακαλλιέργητος και ισοπεδωτικός.

Στους χαρακτήρες του, που αποτελούν ίσως τους πιο μεστούς και «ανθρώπινους» χαρακτήρες της σύγχρονής ελληνικής δραματουργίας, κυριαρχούν από τη μια ο φορέας των παλαιών αξιών, γαντζωμένος στο παρελθόν και προσκολλημένος στις μνήμες μιας άλλης εποχής, γηραιός αστός και από την άλλη ο λαϊκός, αυτοδημιούργητος νεοέλληνας, που σαν γνήσιος αριβίστας ανάγει τα πάντα -ανθρώπους και μνήμες- σε εμπορεύσιμα είδη προς αξιοποίηση και ευτελή εκποίηση. Η μάχη μεταξύ τους αναπόφευκτη, αλλά ο «Δρόμος» θα περάσει τελικά από μέσα τους, ισοπεδώνοντας ότι οι ίδιοι πάσχισαν να υπερασπιστούν.

Έργο επίκαιρο, που αποδίδει με τον πιο παραστατικό τρόπο έναν κόσμο που μεγάλωσε με το όνειρο της «αρπαχτής» για να καταλήξει χαμένος, μπερδεμένος και «απογοητευμένος» σε δρόμους και πλατείες.

Η διανομή του έργου επιτρέπει την συνύπαρξη παλιών και νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης, δίνοντας στο εγχείρημα ιδιαίτερα συμβολική βαρύτητα, ενώ το ανέβασμά του στο ιστορικό Υπόγειο, στο οποίο ανδρώθηκε και μεγαλούργησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, προοικονομεί μια μαγική συνάντηση του χτες με το σήμερα.


  • o-dromos-perna-apo-mesa-1
  • o-dromos-perna-apo-mesa-2
  • o-dromos-perna-apo-mesa-3
  • o-dromos-perna-apo-mesa-4
  • o-dromos-perna-apo-mesa-5