Διαλέξεις Αθλιότητας

«Διαλέξεις Αθλιότητα»
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου στο Θέατρο Τέχνης
2014-2015
Θέατρο Τέχνης Υπόγειο,Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα
Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Παραστάσεις
19 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα & Τρίτη στις 9.15 μ.μ.
Διάρκεια 80 λεπτά
Τηλέφωνο ταμείου: 2103228706
Καθημερινά 10:00-13:00 και 17:00-22:00

Μέσα στη γενική απαξίωση και τον ξεπεσμό του πολιτικού και πνευματικού μας κόσμου, δύο ιστορικά θέατρα θα συνεργαστούν, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι η αληθινή τέχνη βρίσκεται εδώ και ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ισοπέδωσης των πάντων, δεν θα σταματήσει ποτέ από τους ανθρώπους που πιστεύουν σε μια καλύτερη πνευματική ποιότητα ζωής! Το Θέατρο Τέχνης θα φιλοξενήσει τον ιδρυτή και εμψυχωτή του Θεάτρου ΣΤΟΑ σε μια ξεχωριστή συνεργασία, αφού ο Θανάσης Παπαγεωργίου θα εμφανιστεί στη σκηνή του Υπόγειου, ερμηνεύοντας έναν ιδιαίτερα τολμηρό μονόλογο του Γιάννη Τσίρου. Πρόκειται για το έργο ‘Διαλέξεις αθλιότητας’, σε σκηνοθεσία του ίδιου του Θανάση Παπαγεωργίου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου και θα παιχτεί για τέσσερα Δευτερότριτα στο θέατρο της οδού Πεσμαζόγλου.

Ο μονόλογος αφορά έναν πρόσφατα καταδικασμένο για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικό, που τώρα, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οργανώνει διαλέξεις, με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Τα επιχειρήματα του πολιτικού στηρίζονται στην ανοχή που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο, αδιαφορώντας για τις μεθόδους που θα ακολουθήσει ο πολιτικός προκειμένου να τις ικανοποιήσει. Έτσι, για μια ακόμη φορά, ο πολίτης θα βρεθεί κατηγορούμενος, αλλά έτσι που να αμφιβάλλει κανείς για το άδικο του πολιτικού και το δίκιο του πολίτη. Γιατί, όπως λέει και ο ήρωας στο έργο του Τσίρου, «για κανένα λόγο δεν θα δεχτώ ότι πρόδωσα κάποιον περισσότερο απ’ ό,τι πρόδωσε ο ίδιος τον εαυτό του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Τσίρος, ένας από τους νεώτερους και αξιολογότατους συγγραφείς μας, με προϋπηρεσία στη συγγραφή σεναρίων γνωστών ταινιών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν θεατρικός συγγραφέας από το Θέατρο Στοά το 2005 με το έργο του ‘Αξύριστα πηγούνια’ ενώ το δεύτερο θεατρικό του, με τίτλο ‘Τα μάτια τέσσερα’, παίχτηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το 2010 και τα δύο με ξεχωριστή επιτυχία.

Οι ‘Διαλέξεις αθλιότητας’ θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου και θα τελειώσουν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, κάνοντας δέκα παραστάσεις.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

«Για τα κακουργήματα του άθλιου κόσμου μας κανείς δεν είναι τόσο ένοχος ώστε να φορτωθεί την καταδίκη και κανείς τόσο αθώος ώστε να ζητά την απαλλαγή του».
Με ρομφαία αυτό το επιχείρημα, ένας επίορκος πολιτικός, βγαίνοντας από τη φυλακή μετατρέπεται, με τις ομιλίες του σε κατήγορο των παλιών ψηφοφόρων του.
Τα τελευταία χρόνια άκουσα πολλές φορές από οργισμένους ανθρώπους να ζητούν για κάποιους πολιτικούς κρεμάλα. Κάποιοι από αυτούς με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, ζητούσαν πραγματική αγχόνη. Ήθελαν να δουν τους πολιτικούς να οδηγούνται σε ικριώματα και ν’ απαγχονίζονται σε δημόσια θέα. Μερικοί είχαν επιλέξει κι έναν τόπο συμβολικής σημασίας: «Μπροστά στο κοινοβούλιο». Το τραγελαφικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι άνθρωποι, υπήρξαν κάποτε ψηφοφόροι αυτών των πολιτικών. Κάποιοι μάλιστα δήλωναν ότι τους ψήφιζαν για δεκαετίες. Κανείς απ’ αυτούς βέβαια δεν είχε συναίσθηση των δικών του ευθυνών, γιατί κανείς δεν αποδίδει ποτέ ευθύνες στη λαϊκή βούληση. Πρόκειται για μια σιωπηρή συμφωνία όπου ο «σοφός» και «αθώος» λαός χαίρει μιας ασυλίας όπως αυτή των υπουργών. Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου η ανεύθυνη πολιτεία δημιουργεί μια ανεύθυνη κοινωνία, η οποία με τη σειρά της εκλέγει την ανεύθυνη πολιτεία. Αλλά για μια ανεύθυνη κοινωνία δεν υπάρχει σωτηρία, όσα ικριώματα κι αν στηθούν έξω απ’ το κοινοβούλιο.

Γιάννης Τσίρος


  • dialexeis1
  • dialexeis2
  • dialexeis3
  • dialexeis4
  • dialexeis5