Eκπαίδευση για όλους

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Ένα πρωτότυπο εργαστήριο θεάτρου για εφήβους
 
Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος: Τάσος Πυργιέρης
 
Από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2023
ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Το θέατρο, παράθυρο σε κόσμους κοινούς και γεμάτους προκλήσεις, είναι ένας χώρος πολυσυλλεκτικός, με χώρο και για κριτική σκέψη και για δημιουργία, και για αμφισβήτηση και πειραματισμό. Στόχος μας με το εργαστήριο είναι να διεγείρουμε το ενδιαφέρον των εφήβων για τον κόσμο του θεάτρου, να μιλήσουμε μαζί τους μέσα από μεγάλα έργα και συγγραφείς για θέματα που και σήμερα τους απασχολούν, όπως ό έρωτας, οι θεσμοί, η ελευθερία, η βία, ο θάνατος, το άτομο και η κοινωνία, οι σχέσεις των ανθρώπων, η συμπερίληψη. 

 

Δέκα σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου – Ιόλη Ανδρεάδη, Ελένη Γκίνη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Νικαίτη Κοντούρη, Αντώνης Κούφαλης, Γιάννης Μαργαρίτης, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Ειρήνη Μουντράκη, Τάκης Τζαμαργιάς, Κυριακή Σπανού - συναντούν τους έφηβους και μοιράζονται μαζί τους μυστικά και γνώσεις για το θέατρο, τους φέρνουν σε επαφή με σημαντικά έργα του παγκοσμίου δραματολογίου και δουλεύουν μαζί τους πρακτικά. Μια σειρά δέκα συναντήσεων Αd hoc, σύντομα «μαθήματα» θεωρίας και πράξης που περιλαμβάνουν αναλύσεις, ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς. Πώς φτιάχνουμε μία παράσταση; Πόσο σύγχρονη είναι η Αντιγόνη; Πως μας μιλάνε σήμερα οι μύθοι και οι τραγικοί; Τι ήταν η commediadell’ arteκαι τι έπαθε από τον Γκολντόνι; Πως μεταγράφεται ένα λογοτεχνικό κείμενο στη σκηνή; Ποιο είναι το μπρεχτικό βλέμμα; Πως το θέατρο μιλάει για τη βία, την οικογένεια, τον έρωτα, την εφηβεία, την επανάσταση κάθε είδους;


Η  δράση, απευθύνεται σε εφήβους 12-17 ετών που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του θεάτρου, κείμενα, ερμηνείες, θεματικές της σύγχρονης θεατρικής δραματουργίας για να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν  επαφή με  την τέχνη της εποχής τους και τη διαχρονική αξία της θεατρικής δημιουργίας.

Ένα πρόγραμμα της ομάδας Πλάνη και της ομάδας Boiling Pointσε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν». Η δράση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόγραμμα Συναντήσεων

14/1/2023: Μαριάννα Κάλμπαρη

21/1/2023: Νικαίτη Κοντούρη

28/1/2023: Ειρήνη Μουντράκη

4/2/2023: Ελένη Γκίνη

11/2/2023: Τάκης Τζαμαργιάς

18/2/2023: Κυριακή Σπανού

25/2/2023: Ιόλη Ανδρεάδη

4/3/2023: Αντώνης Κούφαλης

11/3/2023: Γιάννης Μαργαρίτης

18/3/2023: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος - Συντονιστής: ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης

Συντονιστής Β’: Κώστας Δελακούρας

Συντονίστρια Γ’: Σοφία Κατρήσιου

Tηλέφωνα επικοινωνίας για εγγραφές-πληροφορίες: 6977772488 (11.00 -13.00) & 2103222464 (17.00 - 22.00).

 
KOΣTOΣ ΣYMMETOXHΣ: 80 €
 

EΓΓPAΦEΣ EΩΣ13 IANOYAPIOY

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

14 Ιανουαρίου

Η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι σκηνοθέτις- Θεατρική συγγραφέας – Ηθοποιός - Καθηγήτρια υποκριτικής και  Καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ως σκηνοθέτις έχει συνεργαστεί με κρατικά και δημόσια θέατρα και έχει σκηνοθετήσει αρχαίο δράμα, κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, όπερα, οπερέτα, σύγχρονα μουσικά έργα.

Έχει γράψει θεατρικά έργα και έργα για παιδιά. Έχει κάνει μεταφράσεις θεατρικών έργων (από γαλλικά και αγγλικά) καθώς και θεατρικές διασκευές διηγημάτων. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Έχει βραβευτεί με τη Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Ένωσης Κριτικών για την σκηνοθεσία της παράστασης «Έντμοντ», του Μάμετ. (2019-20) Το έργο της «Αλμανάκ» διακρίθηκε στο διαγωνισμό Eurodram 2015-16.

Το σεμινάριο της με θέμα «Φτιάχνω μια παράσταση» θα έχει θεωρητικό αλλά και πρακτικό χαρακτήρα. Μετά την εισήγηση για όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, τα παιδιά θα κληθουν να συνθέσουν μια (πολύ μικρή ) ιστορία που θα «ανεβάσουν» στο τέλος της συνάντησης.

Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος - Συντονιστής Τάσος Πυργιέρης

Ο  Τάσος Πυργιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, το 2002. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες στο Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Μ.Μ.Α και στο ελεύθερο θέατρο. 

Έχει σκηνοθετήσει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο του Γιάννη Κωνσταντινίδη «Σατωβριάνδου και Γ' Σεπτεμβρίου», στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς το ντοκουμέντο «Kούρσα Γκρέκα», στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας «Mία ζωή στο θέατρο» του Ντέιβιντ Μάμετ, στο Εθνικό Θέατρο τις «Ιστορίες καθ 'οδόν», στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο το "World Gymnastic Gala", στο θέατρο Faust και στο θέατρο του Νέου Κόσμου το "Blink" του Φίλ Πόρτερ. Στην ανοικτή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά τις «Ιστορίες καθ'οδόν Νο2», στο θέατρο Faust την «Κολεξιόν» του Χάρολντ Πίντερ και στο Γαλλικο Ινστιτουτο Ελλάδος το τελευταίο έργο του Ζωρζ Φεντώ «Η Λεονί εν αναμονή». Σκηνοθέτησε για την χειμερινή περίοδο 2022 - 2023 το μιούζικαλ «Ο Γκάρης» για την παιδική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Καθώς και το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "ο Γορίλας και η Ορτανσία" για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Παράλληλα αυτή την περίοδο έχει την καλλιτεχνική ευθύνη για τα εφηβικά σεμινάρια θεάτρου «Διέξοδος στην Τέχνη», του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Είναι μέλος της εταιρείας παραγωγής theLazercow, έχοντας τη σκηνοθετική επιμέλεια των project τους.

EΓΓPAΦEΣ EΩΣ13 IANOYAPIOY