ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ
Μετεκπαίδευση Επαγγελματιών

 

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινιάζει τη σεζόν 2020- 21, ένα νέο πρόγραμμα δια βίου άσκησης και μετεκπαίδευσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου: ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες. Η νέα μας δράση θεσπίζει ως βάση της την άσκηση και την εκπαίδευση μεταξύ συναδέλφων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικασία, όπου επαγγελματίες θα μοιράζονται την εμπειρία και τη γνώση τους.

Η νέα μας δράση δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θεσπίζει ως βάση της την άσκηση και την εκπαίδευση μεταξύ συναδέλφων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικασία, όπου επαγγελματίες θα μοιράζονται την εμπειρία και τη γνώση τους με στόχο να εξελιχθούν αμφότεροι, «διδάσκοντες» και «διδασκόμενοι», καθώς η εκπαίδευση στο θέατρο δε σταματά ποτέ.  

Το πρόγραμμα έχει δύο κύκλους: το σταθερό και τους θεματικούς: το σταθερό (που απευθύνεται προς το παρόν μόνο σε αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και σε καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης) και τους θεματικούς (που απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή σπουδαστές).

Α. Σταθερός κύκλος 

Στην σταθερό κύκλο, μια φορά την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους  (έναρξη την τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου 2020), θα πραγματοποιείται στο θέατρο ένα ανοιχτό «μάθημα» κατά τη διάρκεια του οποίου επαγγελματίες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς, νεότεροι και έμπειροι, θα παρουσιάζουν σε συναδέρφους τους ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο ή μια performance επιλογής τους. Το απόσπασμα στη συνέχεια θα «κρίνεται» από έναν καλλιτέχνη που θα ηγείται την εβδομάδα εκείνη του μαθήματος και που επίσης θα συντονίζει μια σύντομη συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες πάνω στο απόσπασμα που παρουσιάστηκε.  

Στο σταθερό κύκλο μπορούν να εγγραφούν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, καλλιτέχνες απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης. Τα μέλη του σταθερού κύκλου, θα έχουν τη δυνατότητα, απελευθερωμένα από το βάρος και την ευθύνη του επαγγελματικού αποτελέσματος μιας παράστασης, να συναντώνται, να επιμορφώνονται, να πειραματίζονται, αλλά και να ανταλλάσσουν ιδέες, προτάσεις συνεργασίας κ.τ.λ. Με λίγα λόγια, να δημιουργήσουν μια καλλιτεχνική «οικογένεια» που θα μοιράζεται τις ανησυχίες αλλά και τα σχέδιά της, καθώς τα μέλη της θα μπορούν να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας, με ορίζοντα παραστάσεις που θα πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε θεατρικής σεζόν. Οι προτάσεις θα κατατίθενται κατά τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε θεατρικής σεζόν. Κατά την περίοδο 20-21 θα επιλεγεί να παρουσιαστεί μία πρόταση εφόσον, φυσικά, το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω πανδημίας.

 Παράλληλα με τα σταθερά εβδομαδιαία μαθήματα, θα πραγματοποιούνται οι θεματικοί κύκλοι. Πρόκειται για εξειδικευμένα εργαστήρια ή σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά τακτά αλλά όχι συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, από σημαντικής επαγγελματικής εμπειρίας αποφοίτους τους Θεάτρου Τέχνης ή εγνωσμένου έργου και κύρους καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές». Οι κύκλοι σεμιναρίων είναι περιορισμένης διάρκειας και γίνονται πάνω σε διαφορετικά κάθε φορά θεατρικά πεδία: γραφή, σκηνοθεσία, υποκριτική ( αρχαίο δράμα, νεοελληνικό έργο, ποιητικό θέατρο, σωματικό θέατρο κτλ.), τραγούδι, χορός. 

Η δια βίου μάθηση και άσκηση, η συνάντηση και η συσπείρωση δυνάμεων, η γόνιμη αναζήτηση και ο ουσιαστικός πειραματισμός είναι οι στόχοι της νέας αυτής δράσης του Θέατρου Τέχνης, που στοχεύει στην προσεχή δημιουργία μιας βασικής καλλιτεχνικής ομάδας με κοινή γλώσσα, ανάγκες, επιθυμίες και όραμα. Η ομάδα αυτή θα προκύψει από τα μέλη του σταθερού κύκλου του «Δια Βίου» και θα γίνει το μόνιμο ensemble του Θεάτρου Τέχνης, καθώς θα παράγει σε σταθερή βάση καλλιτεχνικό έργο στο ιστορικό θέατρο, επαναπροσδιορίζοντας το παρόν και χτίζοντας το δημιουργικό του μέλλον. Η σύσταση της βασικής καλλιτεχνικής ομάδας θα μπορεί να αλλάζει, να εμπλουτίζεται κ.τ.λ. ανά τρία χρόνια. 

Σταθερός κύκλος ΔΙΑ ΒΙΟΥ:  Δεκέμβριος 2020-Ιούνιος 2021

Αν είστε απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης ή έχετε συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης και ενδιαφέρεστε για τη νέα μας δράση, παρακαλώ στείλτε e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνοδευόμενο από βιογραφικό στο draseis@theatro-technis.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγάλος, θα γίνει επιλογή μέσω συνεντεύξεων.

Να σημειωθεί ότι στο Θέατρο Τέχνης εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19. Λόγω των μέτρων ο αριθμός των συμμετεχόντων επιβάλλεται να είναι περιορισμένος. 

Β. Θεματικοί κύκλοι 

Εξειδικευμένα εργαστήρια ή σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά τακτά αλλά όχι συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, από σημαντικής επαγγελματικής εμπειρίας αποφοίτους τους Θεάτρου Τέχνης ή εγνωσμένου έργου και κύρους καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές». Οι κύκλοι σεμιναρίων είναι περιορισμένης διάρκειας και γίνονται πάνω σε διαφορετικά κάθε φορά θεατρικά πεδία: γραφή, σκηνοθεσία, υποκριτική ( αρχαίο δράμα, νεοελληνικό έργο, ποιητικό θέατρο, σωματικό θέατρο κτλ.), τραγούδι, χορός. 


Τα εργαστήρια-σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και σπουδαστές από κάθε σχολή και ειδικότητα. Σημειώνεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους θα διαμορφώνονται και θα ανακοινώνονται νέοι θεματικοί κύκλοι.

Πρώτος θεματικός κύκλος«Γράφοντας Θέατρο για την σκηνή, το web και το ραδιόφωνο»

Μετά την επιτυχία του πρώτου ψηφιακού εργαστηρίου θεατρικής γραφής του Θεάτρου Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί δεύτερος κύκλος που ξεκινά στις 3 ΜΑΡΤΙΟΥ, ο οποίος απευθύνεται σε επαγγελματίες αλλά και αρχάριους συγγραφείς. Το εργαστήριο θα βασιστεί στη μεθοδολογία του Royal Court Theatre και του Royal Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Θα έχει πρακτική κατεύθυνση, θα διερευνήσει τις ιδιαιτερότητες των θεατρικών κειμένων που γράφονται για την σκηνή, το διαδίκτυο και το ραδιόφωνο και θα εισάγει τρόπους δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και ολοκληρωμένων έργων.

Για πληροφορίες-εγγραφή, παρακαλούμε να στείλετε e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο draseis@theatro-technis.gr.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται μέχρι την Τρίτη 2 Μαρτίου.

Διδάσκων

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ

Συγγραφέας, Σκηνοθέτης


AndreasFlourakisΓεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και θέατρο στην Αγγλία, MA writing for Theatre & Broadcast Media. Στο θέατρο εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2001 με το συλλογικό έργο Πίστη (Θέατρο του Νότου). Θεατρικά του έργα που έχουν παρουσιαστεί: Οι μέρες πριν έρθεις (Θέατρο του Νότου), Φύλλα της (Θέατρο της Άνοιξης στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και Θέατρο Επί Κολωνώ), Κάσσυ (ΧΙΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Δελφών), Κέλυφος (104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης), Μπελ επόκ (Θέατρο Επί Κολωνώ), Λάσσυ (Επί Κολωνώ / Μπιπ), Ασκήσεις για γερά γόνατα (Θέατρο Τέχνης), Mήδειας πατούσες (Βαφείο), Μήδειας μπούρκα (Επί Κολωνώ / Διεθνές Φεστιβάλ Πάφου, σε σκηνοθεσία του ίδιου), Κόκκαλα (Θέατρο Τέχνης), Διώρυγα (Μουσείο Φωταερίου), Μπλε μαρέν (Αγγέλων Βήμα), Όχι και τόσο άγριο (Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών), Θέλω μια χώρα (Φεστιβάλ Αθηνών / Θέατρο Τέχνης), Τυφλή εμπιστοσύνη (Επί Κολωνώ), Τα πράγματα που παίρνεις μαζί (Royal Court Theatre), Το ασυνόδευτο (Θέατρο Skrow), Ταπ άουτ (Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας Β' σκηνή, σε σκηνοθεσία του ίδιου), Ρομπέν των Δασών (Θέατρο Τέχνης), Οδύσσεια (Θεσσαλικό Θέατρο), Τα Αγάλματα Περιμένουν (Θεσσαλικό Θέατρο) κ.ά.

Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Τουρκικά, Ρουμάνικα, Πολωνικά, Αλβανικά και Φινλανδικά και έχουν παρασταθεί σε πολλές χώρες.

  • 8 τρίωρες συναντήσεις online.
  • Κάθε Τετάρτη 17.30 - 20.30
  • Έναρξη: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021
  • Κόστος: 180 Ευρώ

Παρακαλούμε στείλτε έγκαιρα e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνοδευόμενο από βιογραφικό στο  draseis@theatro-technis.gr

Να σημειωθεί ότι στο Θέατρο Τέχνης εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19. Στις εγγραφές θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς 
λόγω των μέτρων ο αριθμός των συμμετεχόντων επιβάλλεται να είναι περιορισμένος.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2
Εργαλεία οργάνωσης και παραγωγής για ανεξάρτητους καλλιτέχνες

Μέσα σε διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες καλούνται όλο και συχνότερα να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη της οργάνωσης, παραγωγής και προώθησης της δουλειάς τους. Παρ ό,τι συχνά η ευθύνη αυτή συχνά ξεπερνά τις οργανωτικές μας ικανότητες, ταυτόχρονα μας εξοπλίζει με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την επιβίωσή και την ανάπτυξή μας στο χώρο του πολιτισμού.

Στον κύκλο αυτό των 5 μαθημάτων, θα εξετάσουμε τα βασικά οργανωτικά πεδία που κάθε καλλιτέχνης καλείται να διαχειριστεί κατα τη διαδικασία οργάνωσης της δουλειάς του, και που είναι τα ίδια, είτε πρόκειται για οργανισμό πολλών εκατομμυρίων είτε για μια μικρή ανεξάρτητη ομάδα: ταυτότητα του οργανισμού, ανάπτυξη σχέσεων με το κοινό, εξεύρεση και διαχείριση πόρων, προώθηση της δουλειάς. Επίσης, θα μοιραστούμε πρακτικές ασκήσεις, χρήσιμα εργαλεία, ιδέες και καλές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αυτοοργάνωση των ανεξάρτητων καλλιτεχνών αλλά και να τους εμπνεύσουν σε ό,τι αφορά το δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας οργάνωσης και παραγωγής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, νέες ομάδες ή καλλιτέχνες και ομάδες με περισσότερη εμπειρία, που θέλουν να συστηματοποιήσουν τη γνώση και τις πρακτικές τους.
Εβδομάδα 1η: Η διαμόρφωση της ταυτότητα του οργανισμού, το όραμα και οι στόχοι, η καλλιέργεια των σχέσεων με το κοινό
Εβδομάδα 2η: Τεχνικές γραφής καλλιτεχνικών προτάσεων.
Εβδομάδα 3η: Πρακτικές ασκήσεις πάνω στο υλικό των 2 πρώτων εβδομάδων
Εβδομάδα 4η: Κατανόηση και διαχείριση πόρων, σύνταξη προϋπολογισμού, πηγές χρηματοδότησης
Εβδομάδα 5η: Εξωστρέφεια, καλλιέργεια διεθνών σχέσεων.

Για πληροφορίες-εγγραφή, παρακαλούμε να στείλετε e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο draseis@theatro-technis.gr.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται μέχρι το Σάββατο 6 Μαρτίου.

Εισηγήτρια:

ΑΚΤΙΝΑ ΣΤΑΘΑΚΗ


AndreasFlourakisΗ Ακτίνα Σταθάκη είναι υπεύθυνη καλλιτεχνικού προγραμματισμού, ερευνήτρια και παραγωγός και ειδικεύεται στις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές. Είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας (ΕΚΠΑ), αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και κάτοχος διδακτορικού απο το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Εχει εργαστεί σε θέσεις διοίκησης και παραγωγής μεταξύ άλλων στους οργανισμούς Joyce Theatre, Women’s Project Theatre, HERE arts center, New York City Center (Νέα Υόρκη), International Theatre Institute (Σαγκάη) και ως σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεσογειακού φεστιβάλ/οργανισμού Between the Seas που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην Αμερική με στόχο την προώθηση της σύγχρονης Μεσογειακής δημιουργίας διεθνώς και την ενδυνάμωση της ανεξάρτητης Μεσογειακής παραγωγής και προσφάτως ίδρυσε τον ανεξάρτητο χώρο 1927 art space στην Κυψέλη. Για τη δουλειά της ως παραγωγός στη Νέα Υόρκη έχει λάβει το Time Warner Fellowship ενώ για το διαπολιτισμικό της έργο έχει λάβει το United Nations Alliance of Civilizations Fellowship.

  • Κύκλος 5 σεμιναρίων online
  • Κάθε Δευτέρα 6-9μμ
  • 8 Μαρτίου-5 Aπριλίου
  • Κόστος: 150 ευρώ

Παρακαλούμε στείλτε έγκαιρα e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  draseis@theatro-technis.gr