«ΠΗΝΕΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΗΝΕΛΟΠΙΑΔΕΣ»
Μια αφορμή για να εξερευνήσουμε την "οδύσσεια"κάθε γυναίκας

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέατρο Τέχνης για όλους» που εγκαινιάζει με τη νέα θεατρική σεζόν 2020-21, καλεί γυναίκες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος να λάβουν μέρος σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο θεατρικής έκφρασης με θέμα τη γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η «Πηνελοπιάδα», το διήγημα της πολυβραβευμένης Μάργκαρετ Άτγουντ («Η ιστορία της Θεραπαινίδας», «Διαθήκες» Booker 2019 κ.ά.) που αφηγείται μια «άλλη οδύσσεια», αυτή της Πηνελόπης, γίνεται η αφορμή και το όχημα για ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα οδηγήσει στην αφήγηση της οδύσσειας κάθε γυναίκας. Του χτες αλλά και του σήμερα.
Οι ενδιαφερόμενες δε χρειάζονται να έχουν καμία προηγούμενη θεατρική εμπειρία. Ζητούμενο εδώ δεν είναι η εμπειρία, ούτε οι ικανότητες ή το ταλέντο, αλλά η λαχτάρα για ουσιαστική επικοινωνία, γνώση και έκφραση μέσα από το θέατρο. Γιατί το θέατρο είναι παρηγοριά, εκτόνωση, απελευθέρωση ειδικά όταν θίγει ζητήματα που καθορίζουν την ύπαρξή μας .
Η ομάδα που θα δημιουργηθεί, θα διδαχθεί βασικές αρχές του θεάτρου, θα διαβάσει, θα αναλύσει και θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το κείμενο της Άτγουντ, αλλά κυρίως θα μοιραστεί και άλλες ιστορίες για άλλες γυναίκες, ιστορίες αληθινές ή επινοημένες, σύγχρονες ή μυθικές, ιστορίες που μιλούν για τους ρόλους που αποδίδονται στις γυναίκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες εκπαιδεύονται να είναι καλές, υπομονετικές, πιστές, ευχάριστες, φρόνιμες. Γιατί ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες μαθαίνουν να είναι «Πηνελόπες» και «Ιφιγένειες» και όχι «Ελένες», «Μήδειες» ή «Κλυταιμνήστρες».
Επιπλέον, οι συμμετέχουσες στο εργαστήριο θα προσκληθούν μετά το πέρας των συναντήσεων-μαθημάτων, να παρακολουθήσουν πρόβες σχετικής με το θέμα παράστασης που σχεδιάζεται να ανέβει στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη τον Μάρτιο 2021.

• 1 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου 2020 pinelopiades dt
• Σύνολο 20 ώρες
• 3 ώρες κάθε Κυριακή, ώρα 5.30-8.30 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 5.30-10.30
• Συνολικό κόστος: 300 ευρώ
• Χώρος: Θέατρο Τέχνης - Φρυνίχου 14, Πλάκα

Πληροφορίες-εγγραφές: 210-3603941, Δευτέρα έως Παρασκευή 1μμ-5μμ ή στείλτε e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο draseis@theatro-technis.gr

Να σημειωθεί ότι στο Θέατρο Τέχνης εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19. Στις εγγραφές θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς λόγω των μέτρων, ο αριθμός των συμμετεχόντων επιβάλλεται να είναι περιορισμένος.

Διδάσκουσα: ΜΑΡΙΑΝΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ (Σκηνοθέτις – Θεατρική Συγγραφέας – Ηθοποιός- Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν)

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ –ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ και του Πανεπιστημίου της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ (PARIS IV-SORBONNE, φιλολογία και επικοινωνία). Στο Παρίσι σπούδασε επίσης υποκριτική στο Atelier du Théâtre des Cinquante (Ανδρέας ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ) και υποκριτική-σκηνοθεσία στο CHARPENTIER ART STUDIO.

Έχει συνεργαστεί με το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ και ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, το ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και με τα θέατρα: OLVIO, ΑΡΓΩ, BIOS, ΡΟΕΣ κ.ά., σκηνοθετώντας θεατρικά έργα (Ευριπίδη, Τσέχωφ, Μολιέρου, Μαριβώ, Χόρβατ, Ζενέ, Μάμετ, Στάιν, Ρίτσου, Μπάρτλετ κ.ά.) αλλά και μουσικά έργα (Μοντεβέρντι, Όφφενμπαχ, Χαίντελ, Κυπουργού, Γωγιού κ.ά.) .

Έχει γράψει θεατρικά έργα («Αλμανάκ»-με το οποίο έλαβε διάκριση στο Eurodram-«Βιομαγεία», «Νέο αίμα», «Μια ανάσα ακόμα» κ.ά.), θεατρικά έργα για παιδιά («Μια φορά κι ένα λεπτό» κ.α.), έχει κάνει πολλές μεταφράσεις θεατρικών έργων (από γαλλικά και αγγλικά) και θεατρικές διασκευές διηγημάτων που έχουν ανέβει σε δική της σκηνοθεσία αλλά και σε σκηνοθεσία άλλων από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το Κ.Θ.Β.Ε. κ.ά.

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ και ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, τον ΤΕΧΝΟΧΩΡΟ-ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΜΑ, το ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κ.ά. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες του Δ. Αθανίτη και της Λ. Ρικάκη. Η ταινία «Αίμα» του Δ. Καραναστάση είναι βασισμένη στο θεατρικό της έργο «Νέο αίμα».

Έχει διδάξει υποκριτική και πρακτική θέατρου στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,στη Σχολή ΜΩΡΑΙΤΗ και στη δραματική σχολή ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ. Επίσης έχει διδάξει εισαγωγή στο αρχαίο δράμα και δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων στο ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ.
Διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ-ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ από το 2005 και μελοδραματική στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ από το 2015.

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ -ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ από το Σεπτέμβριο του 2014.