ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

«ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ» : μετεκπαίδευση επαγγελματιών

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινιάζει τη σεζόν 2020- 21, ένα νέο πρόγραμμα δια βίου άσκησης και μετεκπαίδευσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου: ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες.

Η νέα μας δράση δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θεσπίζει ως βάση της την άσκηση και εκπαίδευση μεταξύ συναδέλφων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικασία, όπου επαγγελματίες μοιράζονται την εμπειρία και τη γνώση τους με στόχο να εξελιχθούν αμφότεροι, «διδάσκοντες» και «διδασκόμενοι», με το σκεπτικό ότι η εκπαίδευση στο θέατρο δε σταματά ποτέ.  

 

Το πρόγραμμα έχει δύο κύκλους: τον σταθερό και τους θεματικούς.

 

α) Σταθερός κύκλος 

Στην σταθερό κύκλο, μια φορά την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους  (έναρξη την τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου 2020), θα πραγματοποιείται στο θέατρο ένα ανοιχτό «μάθημα» κατά τη διάρκεια του οποίου επαγγελματίες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς,  νεότεροι και έμπειροι, θα παρουσιάζουν σε συναδέρφους τους ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο ή μια performance επιλογής τους. Το απόσπασμα στη συνέχεια θα «κρίνεται» από έναν καλλιτέχνη που θα «ηγείται» την εβδομάδα εκείνη του μαθήματος και που επίσης θα συντονίζει μια σύντομη συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες πάνω στο απόσπασμα που παρουσιάστηκε.  

Στο σταθερό κύκλο μπορούν να εγγραφούν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, καλλιτέχνες απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί μέχρι στιγμής με το Θέατρο Τέχνης. Τα μέλη του σταθερού κύκλου, θα έχουν τη δυνατότητα- απελευθερωμένα από το βάρος και την ευθύνη του επαγγελματικού αποτελέσματος μιας παράστασης - να συναντώνται, να επιμορφώνονται, να πειραματίζονται, αλλά και να ανταλλάσσουν ιδέες, προτάσεις συνεργασίας κτλ. Με λίγα λόγια να δημιουργήσουν μια καλλιτεχνική «οικογένεια» που θα μοιράζεται τις ανησυχίες αλλά και τα σχέδιά της καθώς τα μέλη της θα μπορούν να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας, με ορίζοντα παραστάσεις που θα πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε θεατρικής σεζόν. Οι προτάσεις θα κατατίθενται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κάθε θεατρικής σεζόν. Θα επιλέγονται από το Θέατρο Τέχνης 2 προτάσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε μια από τις σκηνές του κατά την εαρινή σεζόν (Μάιος-Ιούνιος). 

 Παράλληλα με τα σταθερά εβδομαδιαία μαθήματα θα πραγματοποιούνται οι θεματικοί κύκλοι. Πρόκειται για ειδικά εργαστήρια ή σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά τακτά αλλά όχι συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από σημαντικής επαγγελματικής εμπειρίας αποφοίτους τους Θεάτρου Τέχνης ή εγνωσμένου έργου και κύρους καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές». Οι κύκλοι σεμιναρίων είναι περιορισμένης διάρκειας και γίνονται πάνω σε διαφορετικά κάθε φορά θεατρικά πεδία: γραφή, σκηνοθεσία, υποκριτική ( αρχαίο δράμα, νεοελληνικό έργο, ποιητικό θέατρο, σωματικό θέατρο κτλ.), τραγούδι, χορός. 

Η δια βίου μάθηση και άσκηση, η συνάντηση και η συσπείρωση δυνάμεων, η γόνιμη αναζήτηση και ο ουσιαστικός πειραματισμός είναι οι στόχοι της νέας αυτής δράσης του Θέατρου Τέχνης που στοχεύει στην προσεχή δημιουργία μιας βασικής καλλιτεχνικής ομάδας με κοινή γλώσσα, ανάγκες, επιθυμίες και όραμα που θα προκύψει από τα μέλη του σταθερού κύκλου του «Διά Βίου» και θα γίνει το μόνιμο “ensemble” του Θεάτρου Τέχνης καθώς θα παράγει καλλιτεχνικό έργο σε σταθερή βάση στο ιστορικό θέατρο επαναπροσδιορίζοντας το παρόν και χτίζοντας το δημιουργικό του μέλλον. 

Η σύσταση του θα μπορεί να αλλάζει, να εμπλουτίζεται κτλ. ανά τρία χρόνια. 

 Σταθερός κύκλος ΔΙΑ ΒΙΟΥ:  Νοέμβριος 2020-Ιούνιος 2021

Παρακαλώ  στείλτε email εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνοδευμένο από βιογραφικό στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγάλος, θα γίνει επιλογή μέσω συνεντεύξεων.

 Να σημειωθεί ότι στο Θέατρο Τέχνης εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19. Λόγω των μέτρων ο αριθμός των συμμετεχόντων επιβάλλεται να είναι περιορισμένος.

 

β) Θεματικοί κύκλοι 

Πρώτος θεματικός κύκλος: «Γράφοντας Θέατρο για την σκηνή, το web και το ραδιόφωνο»

Εισηγητής: Ανδρέας Φλουράκης

Το εργαστήριο θα βασιστεί στην μεθοδολογία του Royal Court Theatre και του Royal Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Θα έχει πρακτική κατεύθυνση, θα διερευνήσει τις ιδιαιτερότητες των θεατρικών κειμένων που γράφονται για την σκηνή, το διαδίκτυο και το ραδιόφωνο και θα εισάγει τρόπους δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και ολοκληρωμένων έργων.

AndreasFlourakisΟ Ανδρέας Φλουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και θέατρο στην Αγγλία (MA Writing for the Theatre and Broadcast Media).

Στο θέατρο εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2001 με το συλλογικό έργο Πίστη (Θέατρο του Νότου). Θεατρικά του έργα που έχουν παρουσιαστεί: Οι μέρες πριν έρθεις (Θέατρο του Νότου), Φύλλα της (Θέατρο της Άνοιξης στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και Θέατρο Επί Κολωνώ), Κάσσυ (ΧΙΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Δελφών), Κέλυφος (104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης), Μπελ επόκ (Θέατρο Επί Κολωνώ), Λάσσυ (Επί Κολωνώ / Μπιπ), Ασκήσεις για γερά γόνατα (Θέατρο Τέχνης), Mήδειας πατούσες (Βαφείο), Μήδειας μπούρκα (Επί Κολωνώ / Διεθνές Φεστιβάλ Πάφου, σε σκηνοθεσία του ίδιου), Κόκκαλα (Θέατρο Τέχνης), Διώρυγα (Μουσείο Φωταερίου), Μπλε μαρέν (Αγγέλων Βήμα), Όχι και τόσο άγριο (Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών), Θέλω μια χώρα (Φεστιβάλ Αθηνών / Θέατρο Τέχνης), Τυφλή εμπιστοσύνη (Επί Κολωνώ), Τα πράγματα που παίρνεις μαζί (Royal Court Theatre), Το ασυνόδευτο (Θέατρο Skrow), Ταπ άουτ (Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας Β' σκηνή, σε σκηνοθεσία του ίδιου), Ρομπέν των Δασών (Θέατρο Τέχνης), Οδύσσεια (Θεσσαλικό Θέατρο), Τα Αγάλματα Περιμένουν (Θεσσαλικό Θέατρο) κ.ά.

Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Τουρκικά, Ρουμάνικα, Πολωνικά, Αλβανικά και Φινλανδικά και έχουν παρασταθεί σε πολλές χώρες.

 

4 Νοεμβρίου- 6 Ιανουαρίου 2020 

Κάθε Τετάρτη 17.30 - 20.30 (4/11, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12,16/12, 6/1)

8 τρίωρες συναντήσεις, διά ζώσης και/ή online.

Κόστος εργαστηρίου:  180 Ευρώ

Πληροφορίες-εγγραφές: 210-3603941,  Δευτέρα έως Παρασκευή 1μμ-5μμ ή 

στείλτε email εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Να σημειωθεί ότι στο Θέατρο Τέχνης εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19. Στις εγγραφές θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς λόγω των μέτρων ο αριθμός των συμμετεχόντων επιβάλλεται να είναι περιορισμένος.